Колумбия университетінің ғалымдары майлылығы жоғары тағамды пайдалану ерте өлімге әкелетінін анықтады. Бұл туралы MedicalXpress сайтында жарияланды, деп хабарлайды Вaq.kz ақпарат агенттігі.
|
Майлы тағамның қаншалықты қауіпті екені анықталды
|
Зерттеушілер микроскопияның жаңа әдісін ойлап тапты. Оның көмегімен адам ағзасы май қышқылдарын қалай сіңіретінін қадағалауға болады.
Тың әдісті пайдаланған ғалымдардың зерттеу қорытындысы да шықты. Майлылығы жоғары қышқылдар плазматикалық мемрандардың құрамына кіріп, ағзадағы қабыршақтарды зақымдай бастайды. Сонда теп-тегіс болып тұру керек ағзалар жиырылып, бетінде қабыршақ пайда болады. Яғни, майлы тағам түскен орындар жай-жай өз құрамын бұза бастайды да, уақыт өте келе ұлғайып, жасушалар қатты зақымданады.
Ал, майлылығы төмен қышқылдар, керісінше, липидті түйіндердің еруіне әсер етеді. Сондықтан құрамында майлылығы төмен тағамдар (балық, өсімдік майы, жаңғақтар) адам денсаулығына жақсы әсер етеді.
Мұрағат
Көп оқылғандар
■
Таяу Шығыс аймағынан алтынның ірі кеніші табылды
■
Ғалымдар сегізаяқты жасыруға көмектесетін қабілетті қайталауға мүмкіндік беретін пигментті өндірудің жолын тапты
■
Араб елінде алтын құймаларына арналған банкомат пайда болды
■
Әлемдегі ең автократиялы елдің қалта телефоны тек хабарласу құралы ғана емес, сонымен бірге, тыңшылық ету құрылғысы (видео)
■
Әлемде алғаш рет ұшқышсыз ұшатын Bayraktar Kızılelma жойғыш ұшағы ұшақты атып құлатты (видео)