Негізі адам баласы өзіне берілген нығмет пен ырыс-берекенің қадірін біле бермейді. Сый-сияпат етіп берілген ырыс-берекені бейне бір тегін дүниедей төгіп-шашады. Әр түрлі тәтті тағамдарды да бейпіл жей берген соң, ауыздан дәмі кетіп, бал бал болудан қалады. Мұндай күйге түскен кісі ешуақытта тамақтың қадірін сезе алмайды. Ал адам баласы ауыз бекітіп, күні бойы аш жүргенде, тағамның Ұлы Жаратушының құлына жайған дастарқанындағы үлкен ырыс-берекесі екенін аңғарады. Ол күні бойы аш қалып, кешқұрым ауыз ашқанда, аузына салған қатқан нанның да қаншалықты қадірлі екендігін сезеді. Атам қазақ «Аштықта ішкен ашыған қымыранның дәмі қырық жыл ауыздан кетпес» деуінің сыры осында жатыр. Тоқ адамның дәл солай сезуі әсте мүмкін емес. Мұндай қоғамның экономикасы да оңайлықпен құлдырамайды. Аштықты көп көргендіктен атам қазақтың нанды қатты қадірлейтіндіктері де содан. Иә, аштықты сезбеген, мастықтан айыға алмас.
Көп оқылғандар
■
«Адамзат жалаңаш әйелдердің кесірінен құриды»: Орыс ғалымы бүй дейді
■
«Қиямет күні залым адам: «әттең-ай, пәленшені дос тұтпағанымда ғой! дейді...»: Аят тәпсірі (Ибн Кәсир, Құртуби).
■
Менікі деп жүргеннің бәрі Алланікі (ғибрат әңгіме)
■
Ретсіздік өнімділікке қалай кері әсер етеді, және одан қалай арылуға болады?
■
1917 жылға дейінгі қазақ даласындағы Ислам діні