Ғалымдар тағы бір табиғи дәмді анықтады
Ғалымдар тағы бір табиғи дәмді анықтады
7 ай бұрын 726 Материалды көшіріп басқан жағдайда islam.kz порталына сілтеме берілуі міндетті

Дәмнің бес түрі бар, енді олардың қатарына тағы біреуі қосылады. Америкалық ғалымдар дәм рецепторы арқылы аммония хлоридін тапты. Бұл жайында islam.kz порталы New Atlas ақпарат көзіне сілтеме жасай отырып мәлім етеді. Қазіргі уақытта тағамның бес дәмін ажырату әдетке айналған: тұзды, қышқыл, тәтті, ащы және тағы біреуісін, яғни, соңғысын - «ет» дәмін Кикуне Икеда есімді жапон ғалымы жеке каста ретінде ерекшелеген. 1908 жылы ол умами дәмінің теңіз балдырында глутамин қышқылының болуынан пайда болатынын анықтады. Дәуіт Дорнсиф атындағы әдебиет, өнер және ғылым колледжінің зерттеушілері жүргізген зерттеу алтыншы, негізгі дәмнің дәлелін тапты. Сипатына қарағанда, лиман (аммония хлориді қосылған кондитерлік тағам) тұздалған мияны еске түсіреді. Аталған қоспа тағамға ерекше дәм береді - бір мезгілде ащы, тұзды және аздап қышқыл келеді. Бұл дәм аталған химиялық зат құрамында бар тағамды қабылдағанда тіл мен таңдайдағы дәм рецепорының арнайы жасушаларымен (TRC) өзара әрекеттескенде пайда болады. Түрлі TRC бес негізгі дәмнің әрқайсысына реакция танытады және жүйкеге нейротрансмиттерлерді бөліп шығарады. Олар миға сигналдар жібереді және жүйке жүйесіне тұзды, қышқыл немесе тәтті тағамды тұтынғанымызды анықтауға мүмкіндік береді.

(ықшамдалып алынды – ред.)

0 пікір
Мұрағат